נשים – תכניות ופרוייקטים

פמיניזם ודמוקרטיה – תוכניות, פרויקטים וקורסים

  • מדרשת אדם מקיימת תוכניות, פרויקטים וקורסים שמטרתם:
    לפתח את ההכרה בזכויותיהן השוות של נשים בחברה הדמוקרטית ובמוסדותיה ולגבש אצלן רצון ויכולת להגן על זכויות אלו.
  • הכשרה והעצמת נשים למנהיגות חברתית ופוליטית דמוקרטית שיפעלו לשינוי משמעותי ובר-קיימא במעמדן של נשים ובתפקידן בהובלת נושאים במרחבי החיים השונים כולל בתהליכי קבלת החלטות בנושאי שלום ובטחון.

קורסים בנושא פמיניזם ודמוקרטיה מתקיימים גם במסגרת בינלאומית כקורסים מקוונים בנושאים שונים.

מגדר ודמוקרטיה – תכנית וקורסים

התוכנית בוחנת מחדש את מושגי היWomen_dayסוד והעקרונות הדמוקרטיים מזווית הראייה של נשים. הלמידה מתמקדת בהיכרות ודיון בסוגיות יסוד פמיניסטיות כמו: מושג הבחירה ורעיון הבחירות הדמוקרטיות; שוויון הזדמנויות, שוויון בתוצאות; הכרעת רוב; רשות הרבים ורשות הפרט; זכויות פוליטיות וזכויות חברתיות כמושג מרכזי בדמוקרטיה ובחינוך לדמוקרטיה; שלטון החוק ומוסדות החוק, ועוד.

תכנית מיוחדת נכתבה ליום האשה הבינלאומי

היבטים מגדריים של הסכסוך הישראלי-פלסטיני

סדרת קורסים מקוונים לקבוצות נשים ישראליות ופלסטיניות
במהלך 2021-2022 התקיימו קורסים לעשר קבוצות נשים, חלקם בשיתוף עם ארגוני החברה האזרחית: תנועת נשים עושות שלום (נע”ש); פורום המשפחות השכולות בהשתתפות נשים ישראליות ופלסטיניות.
מטרת הקורס לפתח ראייה ייחודית של נשים על הסכסוך הישראלי פלסטיני, כדי לממש את זכותן המעוגנת בהחלטה 1325 להשתתף בתהליכים של קידום השלום בין העמים. וכן כדי למסגר מחדש את הסכסוך במטרה לייצר רעיונות פורצי דרך להיחלץ מהמצב בו אנו נמצאות.  למידע נוסף…

קידום מנהיגות פוליטית נשית בקהילה הבדואית – 2018

מדרשת אדם ועמותת נסיכת המדבר, עמותת נשים בדואיות מקומיות, חברו יחד לקדם מעורבות והשתתפות נשים בדואיות בפוליטיקה המקומית ובמוקדי קבלת ההחלטות בקהילה. מטרת התכנית יצירת קאדר נשים מובילות ועידוד השתתפות של נשים בדואיות בתהליך הבחירות לרשויות המקומיות והמועצות האזוריות שהתקיימו באוקטובר 2018. כמו כן סדרת הרצאות לחשיפת בני נוער בכיתות יב’ לנושא הבחירות בכלל ולזכות לבחור ולהיבחר בפרט.

שלבי יישום התכנית: 

א. השתלמות הכשרה:  בהשתלמויות השתתפו 89 נשים בדואיות בחמש השתלמויות שהתקיימו ביישובים: רהט, כסייפה, שגב שלום, ערערה ואלסייד. ההשתלמות כללה למידה להעמקת ההבנה בפוליטיקה המקומית, פיתוח יכולות המנהיגות שלהן והקניית כלים שיסייעו להן בהתמודדות על מקום ריאלי בבחירות לרשויות המקומיות.

ב. פעילות ציבורית של המשתתפות: בתום ההכשרה, המשתתפות העבירו פעילויות וחוגי בית לכ-400 נשים ביישובים השונים – על חשיבות הבחירה של כל אשה ואשה באופן עצמאי למי להעניק את תמיכתה בבחירות. מטרת הפעילויות הציבוריות היתה להוביל לשינוי של השיח וליצור תמיכה בהשתתפות נשים כמועמדות בבחירות לרשויות המקומיות. כמו כן להבהיר כי כל אחת מהנשים צריכה להחליט באופן עצמאי למי להעניק את תמיכתה בבחירות.

ג. סדרת הרצאות ופעילויות לתלמידי כיתות יב’  – מתוך הבנה כי יש חשיבות רבה בחינוך הדור הצעיר להיות חלק מהתהליכים הדמוקרטיים והחברתיים במדינה, כ-1,200 תלמידים ותלמידות משבעה יישובים בדואים שמעו הרצאות שהתמקדו בזכות לבחור ולהיבחר ובשוויון מגדרי.

באירוע לסיכום התכנית, בו השתתפו נציגים ונציגות מהרשויות המקומיות, ושל עמותות הפעילות בחברה הבדואית, נבחנה תופעת היעדרן של נשים בדואיות מהרשימות המקומיות בבחירות ב-2018. הייתה הסכמה רחבה כי יש צורך בתכנית חינוכית רחבה ומעמיקה בקרב כל הגילאים, נשים וגברים בחברה הבדואית, על מנת לחולל שינוי בבחירות הבאות ב-2023.

מוזמנים לצפות בסרטון שתיעד את התכנית שהתקיימה במהלך 2018.

התכנית מתקיימת במימון MEPI  ((U.S Middle East Partnership Initiative – ובהתאם לתקנות MEPI, צוות התכנית אינו רשאי להמליץ על הצטרפות או לפעול לקידום רשימה מסוימת בבחירות לרשויות המקומיות.

MEPI-logoAmerat_logo


פלקט-ברוכות-הבאות-WPP

נשים בפוליטיקה בשביל השלום

עוסקת בהעצמת והכשרת נשים למנהיגות פוליטית וחברתית. התוכנית מכוונת ליצירת קבוצת נשים צעירות ישראליות ופלסטיניות המחוייבות לשלום, אשר יפעלו לשינוי משמעותי ובר-קיימא במעמדן של נשים בפוליטיקה בכלל ובמשא ומתן לשלום בפרט, ויהוו תשתית לדור הבא של מנהיגות פוליטיות משפיעות באזור. למידע נוסף…


building_future_thumbבונות עתיד משותף – נשים מובילות לשלום וביטחון

תכנית משותפת של שלושה ארגונים: איתך معك (מעכי) – משפטניות לצדק חברתי; תנועת נשים עושות שלום; ומדרשת אדם. התכנית עסקה בעידוד נשים לקחת חלק בתהליכי קבלת החלטות בנושאי שלום ובטחון ברוח החלטת האו”ם 1325 (שהתקבלה באו”ם בשנת 2000 ואומצה על ידי מדינת ישראל). התכנית החלה בינואר 2016 ויושמה במהלך שנתיים וחצי, עד יולי 2018, במימון האיחוד האירופי EU.

מטרת התכנית היתה הכשרת חמש מאות נשים ממגוון גילאים, תרבויות, עדות ומוצא אתני ולאומי לעשייה פוליטית, חברתית וקהילתית. נשים המסיימות את סמינר ההכשרה מתחייבות לסייע בהכפלת ההשפעה שלתכנית זו, על ידי הובלת שלושה פרויקטים מקדמי שלום במרחבי החיים הציבוריים.

מדרשת אדם היתה אחראית על הכשרת הנשים לאקטיביזם פוליטי במסגרת סמינרים שהתמקדו בלימוד ותרגול התבוננות מגדרית על הסכסוך ובניסיון לבחון מהו הקול הייחודי לנשים בהקשר זה. 507 נשים הוכשרו בעשרה סמינרים בני יומיים כל אחד, בכל סמינר השתתפו 50-60 נשים. הנושאים שנלמדו בסמינרים: מתן ידע על הסכסוך הישראלי פלסטיני ועל הפתרונות השונים המוצעים לו במרחב הפוליטי הישראלי. היכרות עם הנרטיב הפלסטיני והישראלי של תולדות הסכסוך. היכרות עם החלטה 1325 בהקשר הכללי ובהקשר הישראלי. עיבוד הידע הקיים על הסכסוך לראייה מגדרית. יישום הידע הנשי החדש שנוצר לפעילות חברתית פוליטית במרחבי השפעה בהן נשים פעילות, ויצירת חיבורים בין הנשים לפעילויות משותפות. בכל סמינר התקיימו הרצאות במליאה בנושאים הנ”ל, והתקיימה פעילות סדנאית בקבוצות המונות כ-20 משתתפות. הסדנאות עסקו בעיבוד, המשגה, העלאת מודעות ודיון, מחד; מאידך, התמקדו ביצירת תהליך המפגיש את המשתתפות עם עמדותיהן ועמדות חברותיהן במטרה להציג את הסוגיות העומדת על הפרק ברמת המורכבות הראויה להן, וכן לאפשר למשתתפות להכיר ולהוקיר את מגוון הדעות שבאו לביטוי על ידי מגוון הקבוצות שיוצגו בסמינר. דגש מיוחד הושם בהן על פיתוח עמדות נשיות מקוריות בכל סוגיה וסוגיה.

גיוס המשתתפות נעשה על ידי תנועת נשים עושות שלום, אשר הציבה כיעד להגיע למגוון רחב ביותר של משתתפות מהחברה הישראלית. ואכן, המשימה הושגה, המשתתפות היו ייצוג רב גילאי, רב תרבותי וממרחבים גיאוגרפיים שונים – מבוגרות וצעירות, דתיות וחילוניות, יהודיות וערביות, תושבות פריפריה ומרכז, ערים, מושבים וקיבוצים.

ליווי הפעילויות והמיזמים של המשתתפות  במרחבי החיים הציבוריים נעשה על ידי “איתך מעכי”. כמו כן, האירוע הציבורי המסיים את התכנית אורגן והובל על ידי ארגון “איתך מעכי”. לצפייה באירוע כאן

 למידע נוסף…