פודקאסט - דמוקרטיה מתחילה בחינוך

מהי בכלל דמוקרטיה? מהם עקרונות היסוד העומדים בבסיס הרעיון הדמוקרטי ואיך הם קשורים לחיי היום יום שלנו?
הפודקאסט שלנו מנסה לתת מענה לשאלות אלו ואחרות.
מטרתו ללמד את מושגי היסוד הדמוקרטיים, את משמעותן ואת יישומן – בבית הספר, בתנועות הנוער ובמרחב הציבורי.
כל פרק מוקדש לעקרון או היבט דמוקרטי אחד ומשמעותו הפרקטית בחיי היום-יום.
לכל פרק מוצע מערך פעילות לתרגול, התנסות והעמקה בנושא.
נשמח לסייע ולהדריך, פנו אלינו: info@adaminstitute.org.il

מארחות ודוברות בפודקאסט
ד”ר אוקי מרושק-קלארמן
מנכ”לית מדרשת אדם. מומחית, בעלת מוניטין בינלאומי, בתחום החינוך לדמוקרטיה ולשלום. יצרה את שיטת ההנחיה של המדרשה “בצוותא - המרה של קונפליקט בדילמה”. כתבה, פיתחה ופרסמה ספרים ותוכניות חינוכיות בעברית, ערבית ושפות נוספות המיושמים בארץ ובחו"ל.
ד”ר קרן קטקו איילי
מומחית לפדגוגיה אקטיביסטית לקידום אזרחות פעילה. מורה, מרצה, חוקרת ומפתחת תוכניות לימודים והשתלמויות. מייסדת הבלוג “חיים משותפים” לקידום שוויון וסובלנות בחברה הישראלית.
הפרקים זמינים להאזנה ישירה באפליקציות הפודקאסט:
פרק 1 – עקרונות היסוד הדמוקרטיים, חירות, שוויון, וסולידריות, חשיבותם ביחד וכל אחד לחוד.
הפרק מתאר מפגש של קבוצת צעירים וצעירות הנדרשים לקבל החלטה משותפת. הם מגלים שעל מנת לפעול יחד, עליהם להסכים קודם כל על עקרונות היסוד המשותפים לחייהם. דרך תיאור המקרה אנו מבהירות את ההבדלים בין השיטה הדמוקרטית לשיטה שאיננה כזו, את עקרונות היסוד הדמוקרטיים וחשיבותם, וכיצד ניתן ליישם עקרונות אלו באופן מעשי בחיי היומיום.
אורך הפרק: 12:07 דקות.
פרק 2 – המשמעויות השונות של מושג השוויון במשטר ובאורח החיים הדמוקרטי.
אנו מתחילות מההנחה של שוויון ערך כל בני האדם, ושואלות כיצד לתרגם עיקרון זה בפועל בחיי החברה. בפרק נלמד על סוגים שונים של שוויון, שוויון הזדמנויות, שוויון בתוצאות, שוויון בפני החוק, שוויון זכויות שוויון ועוד. נראה שלכל סוג שוויון יש פרשנות ויישומים שונים בחברה דמוקרטית, ושהמושג אינו חד-משמעי. עם זאת, שאיפה לשוויון עומדת בליבה של הדמוקרטיה.
אורך הפרק: 11:22 דקות.
פרק 3 – הפרדת רשויות וביזור סמכויות; מדוע יש לשמור עליהם בדמוקרטיה?
הפרק עוסק בבחינת העיקרון העומד מאחורי הפרדת הרשויות השלטוניות ומה חשיבותו במשטר הדמוקרטי.
בפרק אנחנו מקיימות דיאלוג עם פרופ' מרדכי קרמניצר על חשיבות ביזור הסמכויות להגנה על חירויות האזרח מפני עריצות השלטון. נלמד בקצרה מהן הרשויות הקיימות במשטר הדמוקרטי (המחוקקת, השופטת והמבצעת), ומה טיב הקשר ביניהן המבטיח בצורה המיטבית את תפקודו. נשמע על דוגמאות מעקרון הפרדת הרשויות בישראל ובמשטרים דמוקרטיים אחרים. האורח יתאר לנו מצבים שבהם העיקרון הופר ולבסוף יציע המלצות מעשיות לחיזוק ביזור הסמכויות.
אורך הפרק: כ-15 דקות.