נשים מקדמות שוויון, דמוקרטיה ושלום
היבטים מגדריים של הסכסוך הישראלי-פלסטיני
מטרת התוכנית היא לפתח ראייה ייחודית של נשים על הסכסוך הישראלי פלסטיני, כדי לממש את זכותן המעוגנת בהחלטה 1325 להשתתף בתהליכים של קידום השלום בין העמים. וכן, כדי למסגר מחדש את הסכסוך במטרה לייצר רעיונות פורצי דרך להיחלץ מהמצב בו אנו נמצאות. חלקה הראשון של התוכנית מניח את היסודות להבנה על חשיבות יצירת חלופה של שיח השלום הגברי בשיח שלום נשי. הסוגיות המרכזיות הן: תיקון אי-צדק הכרתי בתחום הידע הנשי על המלחמה ועל השלום; יישום מהותי של החלטה 1325, תוך שימת דגש על התרומה הייחודית של נשים לפתרון העתידי של הסכסוך הישראלי פלסטיני. חלקה השני של התוכנית מתמקד בהעמקת הידע והיישום של התיאוריה על אי צדק הכרתי בהקשר לשלום ומלחמה. למידה של ביקורת מגדרית על שיטות לפתרון סכסוכים והתאמה מגדרית של השיטות. התמודדות מגדרית עם ההצעות העומדות על סדר היום לפתרון הסכסוך (חשיפה למגוון הצעות מכל צידי המפה הפוליטית והחברתית). ארגוני נשים ותפקידם בקידום מהלכים של מו”מ לשלום (יישום החלטה 1325 – השתלבות בתפקידים קיימים ובניית מערך תפקידים חלופי).
התוכנית נלמדת בקורסים פנים-אל-פנים ו/או במתכונת מקוונת בהיקף של 12 עד 30 שעות לימוד.
יישום: במהלך 2021-2022 התקיימו סדרת קורסים מקוונים ל-10 קבוצות נשים ישראליות ופלסטיניות, חלקם בשיתוף עם ארגוני החברה האזרחית.
מה פתאום פמיניזם עכשיו?
התוכנית בוחנת מחדש את מושגי היסוד והעקרונות הדמוקרטיים מזווית הראייה של נשים. הלמידה מתמקדת בהיכרות ודיון בסוגיות יסוד פמיניסטיות כמו: מהו שוויון מגדרי?; תקרת הזכוכית ורצפת הבוץ – שווין בתעסוקה ובזכויות עובדות ועובדים ; מהי יזמות נשים והאם היא שונה מסוגי יזמות אחרים ; האישי הוא הפוליטי – מהו משמעות הרעיון הפמיניסטי המדובר והאם הוא מתאים לנו; שלום ולהתראות – נשים בשלום ובמלחמה; האם יש מודל דמוקרטיה מתאים לנשים?
התוכנית נלמדת במסגרת קורסים גם במתכונת מקוונת והיברידית בהיקף 12 עד 24 שעות.
משנות מקום – שוויון מגדרי
מטרות התוכנית הן לפתח את הכרה בזכויותיהן השוות של נשים בחברה הדמוקרטית ובמוסדותיה ולגבש אצלן רצון ויכולת להגן על זכויות אלו. הפעילויות המוצעות בתוכנית מבקשות להעלות למודעות ולדיון היבטים שונים של הנושא ודרכים אפשריות ליצור שינוי במעמדן של נשים בחברה. בתוכנית זו נברר מהן המשמעויות הקיימות למושג השוויון בכלל ובין נשים לגברים באופן מיוחד, נבחן מתי הפרדה בין קבוצת הנשים וקבוצת הגברים במרחב הציבורי פוגעת בשוויון ומתי היא מקדמת אותו. כמו כן נתייחס לזכותן של נשים לשוויון עומדת פעמים רבות בסתירה לזכויות דמוקרטיות אחרות. החינוך לשוויון בין המינים אמור לספק בידי המתחנכות והמתחנכים את הכלים להתמודד עם סתירות אלו מבלי לוותר תחילה על זכויות הנשים. הסתירות בהן נעסוק בין היתר: סתירות הקיימות בין הזכות האישית והקבוצתית לתרבות לבין זכות הנשים לשוויון; הסתירה המדומה ההולכת ומתחדדת בין הטרדות מיניות לבין חופש הביטוי. כמו כן נעסוק בהדרת נשים, שלעיתים היא סמויה מן העין ובפעילויות נמחיש כיצד היא באה לידי ביטוי במרחב הציבורי (למשל: הדרת נשים מתוכניות הלימודים, מספרי ההיסטוריה ועל החלוקה המוכרת בין המרחב הציבורי לפרטי, אשר שמשה גברים להניח לנשים לשמור על כבודן "בבית פנימה").
התוכנית נלמדת במסגרת קורסים בהיקף של 12-30 שעות לימוד הכוללים סדנאות והרצאות.
יישום: סדנאות התוכנית מועברות בקרב קבוצות רבות של נשים בגילאים שונים, ארגוני נשים, במכללות ועוד.
"נשים בפוליטיקה למען השלום" - הכשרת נשים למנהיגות חברתית ופוליטית
התוכנית מכוונת ליצירת קבוצה של נשים ישראליות ופלסטיניות צעירות המחויבות לשלום, אשר תהווה את הדור הבא של מנהיגות פוליטית משפיעה באזור, ותקדם שינוי משמעותי ובר-קיימא במעמדן של נשים בפוליטיקה בכלל, ובמשא ומתן לשלום בפרט. מטרות התוכנית הן – לגשר על הפערים בין הצדדים על ידי התמקדות בעניין המשותף במעורבותן של נשים בפוליטיקה ובמשא ומתן בשלום; לספק למשתתפות מיומנויות וכלים הדרושים לקידום הנראות, ההשתתפות וההשפעה של נשים בפוליטיקה.
התוכנית נלמדת במסגרת סמינרים, מחציתם חד-לאומיים ומחציתם דו-לאומיים, בהיקף של 60 שעות לימוד. הסמינרים מספקים למשתתפות הדרכה ומיומנויות הדרושות לצורך השתתפות משמעותית ואפקטיבית בפוליטיקה, דרך הרצאות, דיונים, סדנאות מעשיות, סיורים לימודיים, הזדמנויות ליצירת קשרים חברתיים ומקצועיים ופעילויות קבוצתיות בלתי-פורמאליות. הם מתמקדים בלימודי מגדר, בנושאים המשותפים לנשים, בסכסוך הישראלי-פלסטיני ובתהליך השלום, דרך העלאת קולות ונרטיבים שונים וסותרים. הסדנאות והדיונים מותאמים תוך התחשבות בצרכים הרב-שכבתיים והשונים של המשתתפות הפלסטיניות והישראליות. משתתפות התוכנית מתבקשות, כחלק מהתוכנית, לבצע פעולה שבה תיישמנה את הלמידה כגון: כמו מאמרי דעה וסיכומים בכתב; ראיונות עם נשים המהוות דמויות ציבוריות רבות השפעה ודיווחים כתובים על תהליך הראיון, כולל פירוט המיומנויות בהן נעשה שימוש; וכתיבת מתווים אישיים לפעילות פוליטית עתידית, באופן שמדגים את הידע והכלים שנרכשו בתוכנית.
יישום: התוכנית יושמה בשנים 2013 עד 2015, בשותפות עם "המרכז לדמוקרטיה ופיתוח קהילתי (CDCD)" במזרח ירושלים ובמימון USAID. השתתפו בה כ-160 נשים ישראליות ופלסטיניות.
הזכות לבחור ולהיבחר – קידום מנהיגות נשים בקהילה הבדווית
תכנית ייחודית שנבנתה בשיתוף עם ארגון נשים בדווי מרהט, עמותת נסיכת המדבר, לקראת הבחירות למועצות המקומיות בשנת 2018. מטרתה עידוד השתתפות והצגת מועמדות של נשים בדואיות בתהליך הבחירות לרשויות המקומיות והמועצות האזוריות. בתוכנית ההכשרה לומדים מהם תהליכי הבחירות בישראל בכלל ובפוליטיקה המקומית בפרט, ובמקביל מקנים כלים לפיתוח יכולות המנהיגות שלהן שיסייעו להן בהתמודדות על מקום ריאלי בבחירות לרשויות המקומיות עם הדגמה מעשית. בתום ההכשרה, המשתתפות תקיימנה פעילויות וחוגי בית לנשים ביישובים השונים שתתמקד בזכות החשובה של כל אשה לבחור באופן עצמאי ולמי להעניק את תמיכתה בבחירות. כמו כן לתמוך בהשתתפות נשים כמועמדות בבחירות לרשויות המקומיות.
יישום: התוכנית יושמה במהלך 2018 לקראת הבחירות שהתקיימו ברשויות המקומיות, בה השתתפו 89 נשים בדואיות בחמש השתלמויות שהתקיימו ביישובים: רהט, כסייפה, שגב שלום, ערערה ואלסייד. התוכנית התקיימה במימון של MEPI -U.S Middle East Partnership Initiative.