פעילות אזרחית לקידום הדמוקרטיה והשלום
דמוקרטיה – זה בידיים שלנו!
הדמוקרטיה הישראלית עוברת בשנים האחרונות טלטלה משמעותית. הצעות חוק חדשות עולות לדיון והן מערערות את מבנה המשטר בישראל כפי שהיכרנו אותו עד עתה. המחלוקות הן על המבנה המשטרי הרצוי, על המנגנונים לקבלת החלטות, על יחסי דת ומדינה, על הדרכים למינוי שופטים, על מקומה של מגילת העצמאות כמסמך מכונן, על הצורך בחוקה ועוד. האפשרות של אזרחי המדינה לקבל החלטות במצב זה מחייבת הבנה של עקרונות הדמוקרטיה ושל המחלוקות שהן פנים משטריות מול אלו המסכנות את אופי המשטר. מטרת התוכנית "דמוקרטיה – זה בידיים שלנו!" היא לקיים סדנאות ומעגלי-שיח בהן ילמדו מהם עקרונות היסוד הדמוקרטיים והמנגנונים הבסיסיים להגנה עליהם לקהלים רבים של צעירים וצעירות, מבוגרים ומבוגרות בישראל. לביצוע התוכנית נקיים בשלב הראשון קורס הכשרה של 80 א.נשי חינוך ופעילי החברה האזרחית להנחיית קבוצות דיאלוג בו ילמדו את הפעילויות והתכנים ויקבלו כלים מתודיים להעברתם; בשלב השני – בוגרי קורס ההכשרה יעבירו את הפעילויות במסגרות של מעגלי שיח וסדנאות לקבוצות בקהילות השונות לבחירתם.ן, עם ליווי והדרכה של צוות מדרשת אדם.
התוכנית מתחילה בספטמבר 2024 – קול קורא יפורסם.
“חידת החברה האזרחית” – תכנית להכשרת פעילים ופעילות בחברה האזרחית
תפקידה של החברה האזרחית במדינות העולם הדמוקרטיות ושאינן דמוקרטיות הולך וגדל בשנים האחרונות. תנועות המחאה של השנים האחרונות פתחו מחדש את שאלת מקומה של החברה האזרחית בשינוי מדינה ומדיניות, ערכים והתנהלות. התוכנית "חידת החברה האזרחית” מכוונת לבניית תשתית של פעולה אזרחית דמוקרטית ככלי לשינוי חיובי בחברה—כלכלי, חברתי ופוליטי. התוכנית מכשירה פעילים ופעילות צעירים וצעירות ומקנה להם כלים מקצועיים לפיתוח, הובלה ויישום של פרויקטים משותפים חוצי-גבולות ו/או פרויקטים בקהילותיהם, המבוססים על עקרונות הדמוקרטיה והשלום ועל יצירת שפה אזרחית חדשנית לניהול פרויקטים. התוכנית נלמדת במסגרת סמינרים במסגרתם בוחנים את תפקידיה החדשים של החברה האזרחית, ורוכשים ידע מקצועי ומעשי בנושאים כמו: קביעת מדיניות, שקיפות וחופש הביטוי, שותפות רב-תרבותית, גיוס כספים, ניהול תקציבים, הערכת פרויקטים, שוויון וזכויות. הסמינרים משלבים הרצאות, סדנאות, דיונים ועבודה בקבוצות קטנות – קבוצות פרויקט או קבוצות עניין (למשל, סביבה, זכויות נשים, תרבות וחינוך). הם מאפשרים למשתתפים לזהות צרכים וחוזקות בקהילותיהם ובעצמם, לרכוש כלים המותאמים להם, ולעבד את חווית המפגש עם האחר. לפעילים בעלי תחומי עניין דומים מהקהילות השונות להיפגש, לבנות יחסי אמון ושיתוף, ללמוד זה מזה ואף לעבוד יחד על פרויקטים משותפים. כמו כן ניתנת הזדמנות וכלים ליוזמות אישיות או קבוצתיות, אותו הם יוזמים ומממשים בחברותא, תוך תהליך מפרה של דיאלוג ולמידה הדדית.
יישום התכנית:
התוכנית יושמה בפרויקט ישראלי פלסטיני בשנים 2011-2014 עם “המרכז לדמוקרטיה ולפיתוח קהילתי” (CDCD) ובתמיכת הסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי (USAID). השתתפו בו כ-200 צעירים וצעירות ישראלים ופלסטינים.